Odjel za zdravstvene studije

Svjetski kongres anesteziologa 2024. - prof. dr. sc. Tatjana Šimurina

Svjetski kongres anesteziologa 2024. - prof. dr. sc. Tatjana Šimurina

Svjetska federacija anestezioloških društava (WFSA) kojoj pripada i Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu (HDARIM), organizira svake četvrte godine svjetski kongres anesteziologa u kojem osim anesteziologa sudjeluju i ostali specijalisti iz područja perioperacijske medicine.

18. Svjetski kongres anesteziologa uspješno je održan od 3. do 7. ožujka 2024. godine u Singapuru. Na ovom najznačajnijem i najvećem anesteziološkom skupu sudjelovalo je ukupno 5044 sudionika iz 142 zemlje s raznih dijelova svijeta dok se 563 sudionika priključilo virtualnim putem.

Redovita prof. prim. dr. sc. Tatjana Šimurina, s Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, zaposlena u OB Zadar kao specijalistkinja anesteziologije i reanimatologije te uži specijalista intenzivne medicine po četvrti je put nakon 2012. u Buenos Airesu, 2016. godine u Hong Kongu i virtualnog kongresa 2021. u Pragu sudjelovala aktivno kao član organizacijskog odbora, recenzent radova za poster prezentacije, poster moderator, predsjedavajuća i pozvani predavač. Ovom prilikom predsjedavala je debatom „za“ i „protiv“ na temu „Monitoring neuromišićne blokade i reverzija“ koja je pobudila posebno zanimanje sudionika na kongresu. Uz prof. dr.sc. Šimurinu u debati „za“ sudjelovao je prof. dr. Boris Mraović  (University of Missouri, US) uvaženi anesteziolog i znanstvenik naše gore list iz Šibenika dok su stranu „protiv“ zastupali svjetski priznati stručnjaci i znanstvenici američki profesori prof. dr. Kumar Belani (University of Minnesota) i prof. dr. Girish Joshi (University of Texas).

Prof. dr. sc. Tatjana Šimurina je predstavnica Hrvatske u Europskom društvu za anesteziologiju i intenzivnu medicinu (ESAIC) te je kao članica znanstvenog povjerenstva za dnevnu anesteziju ESAIC-a  niz godina redovito sudjelovala u organizacijskim pripremama predlaganjem tema i predavača, recenzijama radova za oralne ili poster prezentacije, predsjedavanjem i pozvanim predavanjima na najvećem europskom kongresu Euroanaesthesia (EA 2018, Kopenhagen; EA 2019 u Beču; virtualna EA 2020, Barcelona; virtualna EA 2021, Minhen; EA 2022, Milano; EA 2023, Glasgow).

Čestitamo prof. dr.sc. Tatjani Šimurini na zapaženom nastupu i još jednoj uspješnoj međunarodnoj prezentaciji Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru!