Odjel za zdravstvene studije

MELAdetect

MELAdetect- Early Detection of Skin, Mucosal and Ocular Melanoma, HR-BA-ME
 

O projektu

Web stranica: https://www.meladetect.com/

E-health: https://ehealth.meladetect.com

INFO DANI

MELAdetect - održani Info dani u Zadru

U sklopu redovnih aktivnosti projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, u ponedjeljak 22. listopada 2018. u 12:00 sati u predavaonici Zavoda za javno zdravstvo, na IV katu Poliklinike (Ljudevita Posavskog 7a) su se održali INFO DANI na temu “Prevencija i rano otkrivanje melanoma”.

Predavanje su održale izv. prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, dr. med. spec. oftalmologije i doc. dr. sc. Zrinjka Paštar, dr. med. spec. dermatologije na temu prevencija i rano otkrivanje melanoma. Osim opće javnosti na predavanje su bili pozvani učenici srednje škole Medicinske Škola Ante Kuzmanića Zadar koji su se odazvali u velikom broju. 

Svi prisutni sudionici su se mogli zapisati za besplatan pregled, a određen broj bio je i pregledan nakon predavanja.

Iz medija:

https://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/meladetect-i-o-mogucnostima-lijecenja-koje-nisu-dostupne-u-hrvatskoj/181698/

https://www.zadarskilist.hr/clanci/23102018/o-vaznosti-prevencije-i-ranog-otkrivanja-melanoma

Cilj informativnih dana je potaknuti širu populaciju na stjecanje zdravih navika te izbjegavanje rizičnih faktora koji mogu dovesti do stvaranja melanoma, ali i pružiti najnovije informacije o mogućnostima liječenja koje nisu dostupne u Hrvatskoj. Zbog visoke razine izloženosti sunčevim zrakama u zemljama mediteranskoga podneblja povećana je potreba za podizanjem svijesti o melanomu. Osim preventivnih mjera zaštite od sunca nužni su redoviti pregledi jer rano otkrivanje znači i izliječenje. Kod sasvim najranijeg tipa, to je melanoma in situ, a to je melanom koji teoretski nije mogao metastazirati, petogodišnje preživljenje je 97 posto.

Informativni dani održat će se u još 2 navrata za vrijeme trajanja projekta.

Ukoliko želite saznati više informacija o melanomu te dobiti individualni savjet ili pregled, molim registrirajte se putem aplikacije https://ehealth.meladetect.com/ te nam pošaljite svoj upit.

RADIONICE

Radionice: „Nove metode liječenja melanoma“ i „Iskustva liječnika i pacijenata“

Nastavno na Akcijski plan provedbe i realizacije aktivnosti u okviru projekta MELAdetect  –  Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, koji se realizira u sklopu trilateralnog programa Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, 22. i 23. siječnja 2019. godine u Zadru je održan drugi set dvodnevnih edukativnih radionica „Nove metode liječenja melanoma“. Jedan od osnovnih ciljeva održavanja radionice je širenje znanja i podizanje svijesti o novim metodama liječenja melanoma što uključuje razmjenu znanja i iskustva između međunarodnih i domaćih priznatih stručnjaka i zdravstvenih djelatnika.

. Navedene teme predstavili su prof. Alessandro Di Stefani, dr. med., specijalist dermatologije i patologije te dermatopatolog iz Instituta za dermatologiju Katoličkog sveučilišta u Rimu i  Poliklinike Agostino Gemelli; doc. dr. sc. Franjo Rudman, dr. med.  specijalist opće i plastične kirurgije iz Kliničke bolnice Dubrava; prof. Antonela  Romanini, dr. med. specijalist onkologije iz Pise; doc. dr. sc. Davorin Herceg, dr. med. specijalist internističke onkologije iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb i dr. sc. Samir Čanović, dr. med. specijalist oftalmologije, subspecijalist prednjeg očnog segmenta iz Opće bolnice Zadar. Terapija uvealnog melanoma iIzazovi u patohistološkoj dijagnozi melanocitnih promjena, Kirurški pristup liječenju melanoma, Terapija melanomaU predavaonici vodećeg partnera Zavoda za javno zdravstvo Zadar, u fokusu su bili zdravstveni djelatnici, koje su ovim povodom pozdravile moderatorice radionice izv. prof. Suzana Konjevoda, dr. med. spec. oftalmologije i doc. dr. Zrinjka Paštar, spec. med. dermatovenerologije, te na početku ukratko predstavile Projekt sudionicima. Teme koje su na aktualnoj dvodnevnoj radionici bile predstavljene su:

Nakon održavanja dvodnevne radionice uslijedilo je održavanje jednodnevne radionice za zdravstvene djelatnike pod nazivom „Iskustva liječnika i pacijenata“ na istoj lokaciji. Cilj održavanja ove radionice je bio razmjena znanja i iskustva između međunarodnih stručnjaka i zdravstvenih djelatnika, te prikaz pozitivnih iskustava pacijenata liječenih od melanoma. Predavanja na temu Nove metode liječenja nemelanocitnih tumora kože je održala prof. Iris Zalaudek, specijalist dermatolog, predstojnica Dermatološke klinike u Trstu i predsjednica Internacionalnog dermoskopskog društva. Svoja iskustva u liječenju melanoma sudionicima su podijelili Fredrik Ostman, pacijent s kožnim melanomom, aktivni član Melanoma Patient Network Europe i Dick Plomp, pacijent s okularnim melanomom, aktivni član Stichting Melanoom, Duch Melanoma Society te član savjetodavnog odbora Uveal melanoma (UM) CURE 2020 Projekta u suradnji s Duch Cancer Foundation KWF.

Radionice za zdravstvene djelatnike izazvale su veliki interes struke, a odazvalo se 60-ak zdravstvenih djelatnika po radionici. Radionice su bile interaktivne, a predavači su s entuzijazmom podijelili svoje iskustvo. Nakon održanih predavanja, sudionici su postavljali pitanja predavačima i sudjelovali u tematskim raspravama. Analizom anketa je utvrđeno kako su radionice nadmašile očekivanja sudionika, u smislu važnosti i korisnosti predstavljenih tema te vrsnih izlaganja međunarodno priznatih domaćih i stranih stručnjaka i stručnjakinja. Predavači su ocijenjeni vrlo visokim ocjenama od strane sudionika radionica.

Održavanjem ovog seta edukativnih radionica doprinosi se ostvarenju jednom od osnovnih ciljeva projekta MELAdetect. Zajedničkom prekograničnom suradnjom poboljšava se kvaliteta zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja melanoma kože, sluznica i oka prenošenjem znanja i iskustva dobivenih u radu s pacijentima oboljelima od melanoma između zdravstvenih djelatnika, prikazom primjera dobre prakse u dijagnostici i liječenju melanoma  i prikazom pozitivnih iskustava pacijenata liječenih od melanoma.

Sudionici radionica su dobili Potvrde o sudjelovanju na ovim edukativnim radionicama od strane projektnog partnera Sveučilišta u Zadru. Održane radionice bodovane su prema Pravilniku o trajnom usavršavanju Hrvatske liječničke komore i Pravilniku o stručnom usavršavanju Hrvatske komore medicinskih sestara.
 

Radionica "Epidemiologija"

U zemljama Mediterana, postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o tumorima kože, posebno o melanomu, s naglaskom na važnost njegovog ranog otkrivanja i najnovijih mogućnosti liječenja. Ako se otkrije u kasnoj fazi, melanom ostavlja malo mogućnosti za izlječenje oboljelih osoba. S druge strane, rano otkrivanje melanoma povećava šanse za preživljavanje pacijenata. Provedba projekta MELAdetect pridonosi prevenciji i poboljšanju rane dijagnoze melanoma kože, sluznice i oka. Nadalje, projekt pridonosi informiranju o ovoj opasnoj bolesti, podiže svijest o novim terapijskim mogućnostima i mogućnostima sudjelovanja u kliničkim studijama. Projekt također omogućava i unaprjeđuje razmjenu iskustava i najboljih praksi u prekograničnom području.

U uvodnom dijelu na zadarskim radionicama ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zoran Škrgatić, dr. med. spec. psihijatrije i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican su pozdravili sudionike, a pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna, dipl. iur. ih je upoznao sa značajem ovog projekta za Zadarsku županiju.

Prve radionice "Epidemiologija"  bile su usmjerene na zdravstvene djelatnike i studente zdravstvenih studija, sa sljedećim temama: Predstavljanje projekta MELAdetect, Epidemiologija melanoma kože te Epidemiologija melanoma oka i sluznica.

Druge radionice održane u oba grada bile su namijenjene nezdravstvenim stručnjacima (frizeri, optometristi, kozmetičari.....), s istim temama, a posebno naglašavajući važnost djelatnika ove ciljne skupine  u prepoznavanju sumnjivih tvorbi kako bi se poboljšala rana dijagnoza melanoma. Nakon predstavljanja ovih tema, zainteresirani polaznici su postavljali pitanja i dijelili svoja relevantna iskustva.

Sve radionice su provele istaknute stručnjakinje s iskustvom na području dijagnostike i terapije melanoma kože, sluznice i oka: prof. dr. sc. Dubravka Šimić, specijalistica dermatovenerologije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, specijalistica oftalmologije Opće bolnice Zadar i Sveučilišta u Zadru. Sam projekt predstavila je prof. dr. sc. Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Projekt MELAdetect - treći redovni sastanak projektnog tima održan u Baru

U sklopu redovnih aktivnosti projekta MELAdetect- Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka  koji se financira iz programa prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, 21. i 22. veljače 2018. godine organiziran je u Baru u Crnoj Gori, treći redovni projektni sastanak.

Svečanom dijelu sastanka koji se održao u hotelu Sea Fort u mjestu Sutomore prisustvovali su, osim predstavnika projektnih partnera, i predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva Europskih procesa Crne gore kao i predsjednik opštine Bar dr. Zoran Srzentić te Dragan Đurišić iz Zajedničkog tajništva Programa Interreg – IPA CBC CRO-BA-ME.

Posljednjih godina u svijetu je prisutan rapidan rast kancerogenih oboljenja – 12 milijuna ljudi oboli, a 7 milijuna umre od raznih vrsta tumora. Melanom kože raste od 3 do 7 %, a potrebno je bolje obrazovanje zdravstvenih radnika i građana.

“Rano otkrivanje melanoma kože, oka i sluznice je od najveće važnosti, jer se preživljavanje i iscijeljenje pacijenta značajno povećava. Osim toga, s ovim projektom želimo educirati zdravstvene i ne-zdravstvene radnike podizanjem svijesti o ovoj bolesti i važnosti rane prevencije.”, rekla je izv. prof. dr. sc. Susana Konjevoda inicijatorica projekta uz doc. dr. sc. Zrinjku Paštar.

“Jedna od važnih stvari za naše sudjelovanje u ovom projektu je i stjecanje iskustva za apliciranje za IPA projekte, jer je znanje naših ljudi u toj segmentu prilično površno”, istaknuo je dr. Tomanović, direktor bolnice.

Za dermatologa u barskoj bolnici, dr. Biljanu Raičević, susret s kolegama iz okruženja, razmjena iskustva i znanja, su dragocjeni. “Bar je izložen velikom broju sunčanih dana tijekom godine, pa je važno raspolagati najsuvremenijom dijagnostikom i aparatima koji će omogućiti rano otkrivanje melanoma kože, koji se u tom slučaju bolje liječi. Postoji mnogo ljudi koji pate od melanoma i drugih oblika raka kože.”, rekla je dr. Biljana Raičević.

“Za nas je ovaj projekt iznimno važan, jer je zdravlje ono što je najbitnije, a od velike nam je važnosti razvijati i naš odjel za zdravstvene studije. Potičemo razvoj u znanstvenom smislu, a svaka od ovih država može poticati i razvoj mladog kadra i  doprinijeti razvoju projekata vezanih za zdravlje.”, naglasila je prof. dr. sc. Dijana Vican, rektor Sveučilišta u Zadru.

„Barska bolnica kontinuirano radi na poboljšanju razine zdravstvene zaštite, a ovaj projekt značajan je s više aspekata “, istaknuo je dr. Zoran Srzentić, predsjednik opštine Bar, koji je pozdravio sudionike skupa. “Ovaj projekt ukazuje da je moguće povlačiti značajna sredstva iz pristupa europskim fondovima, samo je potrebno imati dobre ideje i dobre programe.“

Teme sastanka su bile aktualne nabave, ažuriranje akcijskog plana i plana komunikacije kao i brošure, a vodeći partner Zavod za javno zdravstvo Zadar organizirao je i radionice koje su imale za cilj poticanje timskog rada i motivacije projektnih partnera u aktivnom participiranju i razmjeni iskustava kako bi se poboljšala komunikacija, razumijevanje, produktivnost i efikasnost u implementaciji i realizaciji zadataka koji su zacrtani pred projektnim partnerima.

Projekt MELAdetect - drugi redovni sastanak projektnog tima održan u Zadru

Teme sastanka su bile aktualne nabave, izrada akcijskog plana i plana komunikacije kao i brošure, a vodeći partner Zavod za javno zdravstvo Zadar organizirao je i radionice koje su imale za cilj poticanje timskog rada, motivacije projektnih partnera da aktivno participiraju i vrše razmjenu iskustava kako bi se poboljšala komunikacija, razumijevanje, produktivnost i efikasnost u implementaciji i realizaciji zadataka koji su zacrtani pred projektnim partnerima.

Na kraju radnog dijela upriličenog sastanka u Zadru, doneseni su zaključci u vezi sa realizacijom aktivnosti, pretežno nabavki roba i usluga, u nastupajućem periodu s vremenskim okvirom realizacije te terminom trećeg redovnog sastanka projektnog tima koji će se održati krajem veljače ili početkom ožujka 2018. godine u Baru u JZU Opštoj bolnici “Blažo Orlandić” Bar.

Početni sastanak projekta MELAdetect

U petak 21. srpnja 2017. godine u prostorijama Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti održan je početni (kicf-off) sastanak projekta MELAdetect financiranog u sklopu programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna gora 2014 – 2020.

Sastanak će je organiziran kako bi članovi upravljačkog tima specificirali radni plan i sastavili Upravni odbor. Partneri su raspravljali o svojim zaduženjima, rokovima, vidljivosti, komunikaciji i financiranju.

Na sastanku su sudjelovali članovi projektnog tima i suradnici iz svih partnerskih ustnanova: 

1 - Zavod za javno zdravstvo Zadar
2 - Sveučilište u Zadru
3 - Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
4 - Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru
5 - Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar

MELAdetect

MELAdetect - Potpisivanje Partnerskog sporazuma

Poštovani,

obavještavamo Vas da je potpisan Partnerski sporazum za projekt MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka. Projekt se provodi u sklopu Programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Sporazum je u petak 30. lipnja 2017. potpisala ravnateljica Agencije za razvoj zadarske županije ZADRE NOVE, Sanja Peričić. U ponedjeljak, 3. srpnja 2017. u  Vijećnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sporazum su potpisali pravni zastupnici ostalih ustanova partnera u Projektu:
prof. dr. sc. Milenko Bevanda,  dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru,
dr. Dragoslav Tomanović, spec. hirurg, direktor Opšte bolnice "Blažo Orlandić" Bar,
prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru,
Zoran Škrgatić, dr. med.  spec. psih., ravnatelj  Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Potpisivanju sporazuma u Mostaru nazočili su i ostali članovi projektnog tima te suradnici.
Partnerski sporazum između ovih 5 ustanova sadržava uvjete, obveze i odgovornosti svih projektnih partnera (korisnika) u provedbi projekta ukupne vrijednosti € 652.427,90 od čega se 554.563,70 €  (85%) sufinancira sredstvima EU, a sredstva su među partnerima raspoređena na sljedeći način:
Zavod za javno zdravstvo Zadar
ERDF/IPA: 165.111,65 €
Udio sufinanciranja: 29.137,35 €
Ukupni prihvaćeni trošak: 194.249,00 €
Sveučilište u Zadru
ERDF/IPA: 67.923,07 €
Udio sufinanciranja: 11.986,43 €
Ukupni prihvaćeni trošak: 79.909,50 €
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
ERDF/IPA: 54.731,50 €
Udio sufinanciranja: 9.658,50 €
Ukupni prihvaćeni trošak: 64.390,00 €
Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru
ERDF/IPA: 137.953,21 €
Udio sufinanciranja: 24.344,69 €
Ukupni prihvaćeni trošak: 162.297,90  €
Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar
ERDF/IPA: 128.844,27 €
Udio sufinanciranja: 22.737,23 €
Ukupni prihvaćeni trošak: 151.581,50 €
Ukupno:
ERDF/IPA: 554.563,70 €
Udio sufinanciranja: 97.864,20 €
Ukupni prihvaćeni trošak: 652.427,90 €